Η ογκομέτρηση δεξαμενών είναι η τεχνική με την οποία στη στάθμη του υγρού σε μια δεξαμενή αντιστοιχίζεται ο φυσικός του όγκος στη δεξαμενή. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατασκευή ογκομετρικών πινάκων που αποτυπώνουν αυτή την αντιστοιχία. Το καλύτερο σύστημα καταμέτρησης ή γενικότερα μιά πολύ ακριβής μέτρηση της στάθμης σε μια δεξαμενή ξηράς έχει μικρή αξία αν οι ογκομετρικοί πίνακες της δεξαμενής είναι ανακριβείς. Ογκομετρήσεις γίνονται σε δεξαμενές κάθε σχήματος, υπέργειες ή υπόγειες. Συνήθως οι δεξαμενές είναι κατακόρυφοι κύλινδροι, σφαίρες ή οριζόντιοι κύλινδροι, χωρίς να αποκλείονται άλλης μορφής στερεά.
Οι ογκομετρήσεις γίνονται είτε με τη μέτρηση βασικών διαστάσεων προκειμένου για κανονικά γεωμετρικά στερεά, είτε, σπανιότερα, με τη σταδιακή πλήρωση της δεξαμενής με υγρό και τον προσδιορισμό του όγκου σε κάθε στάδιο μέσω άλλης ακριβούς μετρητικής διάταξης, π.χ. μετρητή ροής. Η διακίνηση προϊόντων υψηλής τιμής επιβάλλει την γνώση των διακινηθεισών ποσοτήτων με ακρίβεια, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πώληση ή αγορά εμπορευμάτων. Ακόμα όμως και στην περίπτωση εσωτερικών μεταφορών είναι απαραίτητη η γνώση της ακριβούς ποσότητας που μεταφέρθηκε.
Ο εξοπλισμός που χρειάζεται για την ογκομέτρηση δεξαμενών πρατηρίων Υγρών Καυσίμων περιγράφεται αναλυτικά πιο κάτω:
1. Ογκομετρικό δοχείο (Λιτρόμετρο) διακριβωμένο από το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ) για τον μεταφερόμενο όγκο στους 15oC.
Το πιστοποιητικό διακρίβωσης από το Ε.Ι.Μ βρίσκετε στο τέλος του εγχειριδίου.
Το Ογκομετρικό δοχείο έχει ενσωματωμένες πνευματικές βάνες για την είσοδο και έξοδο του νερού επιτηρητές μέγιστης στάθμης γεμίσματος του δοχείου επιτηρητή αδειάσματος του δοχείου και διακριβωμένο θερμόμετρο PT 100.Το δοχείο λειτουργεί με την μέθοδο της υπερχείλισης.
Το διακριβωμένο δοχείο έχει ενσωματωμένο πίνακα χειρισμού και όλες οι λειτουργίες του ελέγχονται από PLC της SIEMENS.
2. Ηλεκτρική αντλία με κινητήρα 2,5 HP για το γέμισμα του ογκομετρικού δοχείου η οποία είναι τοποθετημένη στη βάση του ογκομετρικού δοχείου..
3. Ορειχάλκινος σωλήνας αναρρόφησης για την γεμάτη δεξαμενή μεταβαλλόμενου μήκους διαμέτρου 2 ιντσών που στο πάνω μέρος του έχει ορειχάλκινη βαλβίδα αντεπιστροφής
4. Ελαστικός σωλήνας αναρρόφησης που συνδέει τον ορειχάλκινο σωλήνα αναρρόφησης με την αντλία.
5. Μεταλλικός σωλήνας πλήρωσης του δοχείου ο οποίος συνδέει την έξοδο της αντλίας με την είσοδο του δοχείου .
6. Ελαστικός σωλήνας πλήρωσης της άδειας δεξαμενής ο οποίος συνδέει την έξοδο του ογκομετρικού δοχείου με το σωλήνα πλήρωσης της άδειας δεξαμενής
7. Ορειχάλκινος σωλήνας πλήρωσης της άδειας δεξαμενής ο οποίος είναι διάτρητος για να δημιουργεί όσο το δυνατόν μικρότερη κυμάτωση του νερού εντός της δεξαμενής που γεμίζει.
8. Ελαστικός σωλήνας υπερχείλισης ο οποίος συνδέεται στο ογκομετρικό δοχείο και στην δεξαμενή που αδειάζει και επιστρέφει στην τελευταία την υπερχείλιση του ογκομετρικού δοχείου.
Όλα τα σημεία σύνδεσης των σωλήνων γίνονται με Ρακόρ Κάμλοκ αλουμινίου για την αποφυγή σπινθήρων κατά τη διαδικασία της ογκομέτρησης μιας δεξαμενής.
9. Ηλεκτρονική βέργα Visy Stick Advanced της Γερμανικής εταιρείας FAFNIR για την μέτρηση του ύψους της στάθμης του νερού σε μία δεξαμενή.
Τα πιστοποιητικά της συγκεκριμένης βέργας βρίσκονται στο τέλος του συγκεκριμένου εγχειριδίου.
10. Controller Vizy command της γερμανικής εταιρίας Fafnir για την σύνδεση της ηλεκτρονικής βέργας και του υπολογιστή.
11. Ηλεκτρονικός υπολογιστής με λειτουργικό σύστημα Windows XP στον οποίο είναι εγκατεστημένη η εφαρμογή ikaros.exe η οποία έχει αναπτυχθεί για την ογκομέτρηση δεξαμενών πρατηρίων υγρών καυσίμων
12. Αντλητικό αέρος
13. Διακριβωμένα δοχεία 20 λίτρων 10 λίτρων και ενός λίτρου
Λειτουργία:
Βήμα 1. Προετοιμασία δεξαμενών
Βήμα 2. Εγκατάσταση του εξοπλισμού
Βήμα 3. Σύνδεση εξοπλισμού.
Βήμα 4. Έναρξη ογκομέτρησης.
Βήμα 5. Πέρας Ογκομέτρησης.
Εφαρμογή Ογκομέτρησης
Το πρόγραμμα επιτηρεί την διαδικασία ταυτόχρονης ογκομέτρησης μίας (1) ή και δύο (2) δεξαμενών και καταγράφει τα στοιχεία όγκου, στάθμης και θερμοκρασίας.